Californiens næststørste by og den sydlige perle mod Mexico bliver ofte glemt, når vestkysten i USA besøges.
Den sidste by på vores road-trip er San Diego (ca. 2,7 mio. indbyggere). Byen er ofte glemt når der planlægges et road-trip rundt i Californien – ofte stopper turen i Los Angeles. Men det er synd, for byen har en hel del at byde på og har du nogle flere dage til rådighed på din tur, skal du tage turen ned til San Diego – slutte turen dér og flyve hjem til Danmark.
San Diego startede turen i Las Vegas
Egentlig er grunden til vi lagde vores rute forbi San Diego, at min svigerinde havde et semester på San Diego State University – og det var en god anledning til at tage turen til vestkysten i USA. Derfor kom byen også med på vores rute som startede i Las Vegas 15 dage tidligere.
Efter lidt roderi med vores hotelbooking, lykkedes det os at få nogle ret flotte lejligheder, ca. 100 meter fra Stillehavet. Vi havde nogle dage i San Diego og kunne godt have brugt lidt mere tid – der var nogle ting vi ikke nåede denne gang, bl.a. at komme ombord på det amerikanske hangarskib “USS Midway” eller tage en tur ud i en af verdens største zoologiske haver.
Mexico kigger forbi
San Diego er en lidt traditionel by, da den ligger utrolig tæt på den mexicanske grænse, ca. 10 km og så har byen Mission Bay og San Diego Bay som giver byen en anderledes facon og opbygning ud mod kysten. Afstanden til den mexicanske mærkes tydeligt i byen – hvor både sprog, kultur og befolkning præges af Mexico og det spanske sprog. Vi tog ikke selv turen over grænsen, da tvivlen besejrede og vi planlagde andre ting. I San Diego Bay ligger halvøen Coronado, hvor det berømte og ret dyre Hotel del Coronado ligger.
Stillehavsflåden
For at komme over på halvøen kan man tage vejen sydfra eller tage turen henover Coronado Bridge. Broen starter ved Chicano Park og lander på Coronado på 4th street. Broen er på højeste sted 61 meter, som sikre at den amerikanske flåde kan komme ud i Stillehavet med deres skibe. San Diego er hjemby for den amerikanske Stillehavsflåde og i øvrigt også byen hvor den amerikanske specialstyrke, Navi SEAL, bliver uddannet og trænet. På havnen hvor USS Midway ligger fortøjret kan du se den kendte statue af marinesoldaten der kysser en sygeplejerske.
Når du tager ind mod San Diego downtown skal du tage forbi Gaslamp Quarter, som er et historisk område med masser af historiske bygninger, cafeer og barer. Området er fyldt med liv og det er en god måde at slappe af på og måske få ladet op inden hjemturen til Danmark.
Vandet fylder i byen
Når du har spadseret rundt i downtown og tænker du trænger til lidt frisk havluft og opleve en helt kultur bygget op omkring strand og vand – så tag ud til Stillehavet eller tag en cykeltur ned langs Mission Beach. Mission Beach ligner en strand som taget ud af Baywatch serien, med livredder huse, hvid sanstrand og en bred cykelsti der er fyldt med cyklister og løbere.
Men det er ikke det eneste i byen hvor strand og vand gennemsyrer oplevelsen. Hvis du tager lidt ind i byen igen, følger vandet med. Her finder du Balboa Park, som dels fungerer som en kæmpe park med flotte springvand, søer og rekreative område med farverige blomster, store beplantninger og mulighed for at tage et hvil på græsset eller en af de mange bænke. Men den huser også San Diego Zoo, som skulle have mere end 4.000 dyr, fordelt på 800 arter. Vi var ikke selv i San Diego Zoo, men den vil stå på listen til næste besøg i byen.
Dilemma
Ude i Mission Bay området ligger Seaworld San Diego. Vi havde købt en kombi-billet i Universal Studios Hollywood som gav os adgang til Seaworld. Det er altid spændende, lærerigt og sjovt at se dyr tæt på, men det skal ikke være på bekostning af deres helbred. Derfor var det også med en vis tvivl at vi valgte at tage ind i parken og se alle former for vandlevende dyr. Vi gjorde det og trods daværende skriverier om uheldige episoder i Seaworld, så det ud til at de gjorde en indsats for at rette op på det og de fleste dyr så ud til at trives.
I parken er der nogle ganske få forlystelser og ellers er fokus på shows og kæmpe akvarier, hvor du kan betragte dyrene. Det største show var med 2 spækhuggere, som udførte nogle tricks. Til dette show var der også anført “Wetzone” – og som i Universal Studios, bliver du også våd, med garanti.
BBQ på p-pladsen
Du kan ikke sige USA, uden også at sige amerikansk fodbold. Som enhver anden universitetsby, har San Diego selvfølgelig også sit eget fodboldhold. Det passede med de skulle spille mens vi var i byen og vi ville selvfølgelig ikke lade denne chance gå tabt. Vi havde booket billetterne hjemmefra, da vi skulle købe dem som udlænding.
Da vi ankommer til p-pladsen ved San Diego Qualcomm Stadium (plads til ca. 72.000 tilskuere), summer hele området af mennesker, amerikansk BBQ og pick-up trucks. Alle steder var fans samlet for at lave mad på grillen, drukket nogle øl og vist deres holds flag. Trods begge fangrupper var blandet på p-pladsen, var der ikke noget der lignede optræk til uroligheder, som helt sikkert havde fundet sted herhjemme til en FCK-Brøndby kamp.
Midt i kampen og pausen kom et kæmpe band marcherende ind på banen for at underholde os gæster i halvlegen. Jeg ved faktisk ikke om det hedder halvleg i amerikansk fodbold, men til trods for der ikke var nogen af os der kendte reglerne, var det en stor oplevelse. Amerikanerne kan noget med underholdning og afvikling af store events. For hvert mål scoret for San Diego Chargers blev der startet fyrværkeri op. Da kampen var færdig nogle timer senere, har jeg aldrig før oplevet så god en afvikling af at få mennesker væk fra stadion og ind til byen. Der var rigtig mange mennesker, men der var på intet tidspunkt hvor der var skubben, masen eller ballade. Alle folk fulgte pænt køen og vejvisningen hen mod toget, der fragtede alle ind til centrum igen – perfekt afslutning på en fantastisk og super skøn tur på vestkysten i USA. Og vi kommer igen senere.
Hvis du mangler inspiration til hvor du skal spise i San Diego, kan “FatFish” eller “World Famous” helt klart anbefales, hvis du er til fisk, skaldyr og sushi.